Spekulativ design eller konsten att se alternativa framtider

Intresserad ? Kontakta pia@fornyelselabbet.se

Our Web

Spekulativ design eller konsten att se alternativa framtider.

Att reflektera tillsammans om framtid och nutid

Har din organisation en komplex samhällsutmaning som kräver många andra aktörers engagemang för att bättre hanteras?

Då har vi ett erbjudande till er. Vi hjälper er att bygga ett framtidsscenario utifrån er utmaning som deltagarna får kliva in i och interagera med. Workshopen syftar till att få span på sina sätt att tänka, handla och möjliggöra en dialog er emellan kring syfte och värderingar något som enligt vår erfarenhet är avgörande viktigt när vi vill skapa systemförnyelse.

I workshoppen kommer deltagarna att få möta framtiden med sina olika sinnen och ges möjlighet att reflektera över hur deras liv skulle kunna utspela sig i ett framtida samhälle.

Den spekulativa berättelsen hjälper till att reflektera över vår samtid genom att förflytta oss till andra livsförutsättningar i framtiden.

Deltagarna kommer att ha ett material med frågor som stöttar gruppen att tänka om hur livet skulle te sig. Frågorna rör sig i en skala från konkreta interaktioner till vilka normer och värderingar som kanske skulle vara rådande.

 

Den spekulativa designens syre

När vi på Förnyelselabbet utforskar spekulativ design är det för att vi är nyfikna på om det kan möjliggöra och stärka personer som ingår i ett system att tänka om sin framtid såväl som sin nutid. Genom ett framtidsscenario som det rörliga samhällets epos som vi har tagit fram får deltagarna hjälp att förflytta sig i tanken till en framtid av radikalt förändrade livsförutsättningar. Vi har sett att denna sorts inslag lett till stärkt motivation, idé – och handlingskraft enskilt och tillsammans.

Förnyelselabbet samlar praktiker för att meningsskapa och bli modigare tillsammans i vår lärande plattform och gemenskap för samhällsomställning.

Vill du göra mer med oss så hör av dig!

Vi erbjuder bland annat utbildningar i systemomställning, förnyelselabb i kort och lång format med spekulativa framtidsinslag, frukostseminarier och ovisshetsrapporter.

Röster om Spekulativ design

Vi fick till så fina samtal! Att få umgås med framtiden gav nya sätt att se på det vi kämpar med till vardags.

Bilder från Spekulativ design