Ovisshetsrapporter

Här kan du botansera i våra ovisshetsrapporter. Vi samlar erfarenheter och metoder som inspirerar till förändring.

Här pågår arbetet med Ovisshetsrapporter – en samling erfarenheter av att arbeta med skav i välfärdssystem och samtidigt en plats för fortsatt berättande. De är är samlade av och för dig som arbetar för oss alla. Du som samspelar, leder, hittar på och rycker ut. Du som drivs av tanken på något mer och något annat. Du som har idéer om hur förändring bör ske. Du har upplevt ovissheten både som en utmanande osäkerhet och som en möjlighet att tänka nytt och bättre.

I samlingen finns erfarenheter och metoder från Förnyelselabbets femåriga verksamhet. De ovissheter som Förnyelselabbet möter och arbetar med är både individers osäkerhet som utförare eller behovstagare i välfärden och den ovisshet som strukturer, arbetssätt och tankemodeller skapar och förstärker. Ovisshet är också den utmaning och möjlighet en processledare har.

Ovisshetsrapporter är en karta för en okänd terräng och en inbjudan att fortsätta utforska. Vill du bidra med dina tankar och erfarenheter av ovisshet? Din donation kan ha betydelse för andras uthållighet – även om den kan verka liten vid första anblick. Du hittar flera sätt att donera på i materialet och på vår Linked in

Ovisshetsrapporter PDF

Läs Ovisshetsrapporter

Omsorgsgivande barn tar de vuxnas ansvar

Omsorgsgivande barn tar de vuxnas ansvar

Begreppet omsorgsgivande betyder att ett barn får ta ett vuxet ansvar för saker som egentligen föräldrarna har ansvar för. Begreppet delas inom forskningen in i relationell, emotionell och ekonomiskt omsorgsgivande. Till det relationella räknas till exempel hushållssysslor, språk- och kulturförmedling och vårdande eller omhändertagande av familjemedlemmar. I det emotionella involveras barnet i en högre grad och blir ofta den som bemöts som den vuxna i hushållet; här ingår att trösta föräldern och att ta emot information och behöva fatta beslut i kontakt med myndigheter. I det ekonomiska omsorgsgivandet ingår försörjning och att sköta hushållets ekonomi.
Läs hela texten
Snöret mellan aktörerna visade barnens väg  genom asylsystemet

Snöret mellan aktörerna visade barnens väg genom asylsystemet

Det är första gången vi alla ses samlat. Vi börjar som man brukar, cheferna från tre olika delar av detta samarbete presenterar sig kort. Jag och min kollega, som är en expert inom sakfrågan, håller en presentation om förundersökningen. Om de upplevelser som barnen har av asylprocessens första två veckor.
Läs hela texten
Översiktskarta labb

Översiktskarta labb

Vi har främst jobbat med barn och unga som har migrationserfarenhet och aktörer som möter dem i deras vardag. Ambitionen har varit att tillsammans hitta vägar för att möjliggöra en bättre vardag för barnen, baserad på deras berättelser och upplevelser. Vad händer när de landar i Sverige och ska börja skapa sina liv här? Här finns en översikt över de labb vi har gjort hittills.
Läs hela texten
Rörelser i system

Rörelser i system

Om tjänstedesign handlar om att förstå behov och utveckla insatser tillsammans med invånare – så handlar systemdesign om att också få syn på dynamiker och tankemodeller som är i omlopp i de systemen som insatserna existerar i.
Läs hela texten
”Soc ringde och sa att vi hade 15 dagar på oss att hitta eget  boende”

”Soc ringde och sa att vi hade 15 dagar på oss att hitta eget boende”

Masoud är 19 år och bor i Malmö. Han kom ensam till Sverige hösten 2015 när han var 14 år. Innan han fyllde 18 år beviljades hans familj uppehållstillstånd på anknytning och de kom i två omgångar under 2018 och 2019. Han berättar om tiden runt familjens återförening som omvälvande och kaotisk – Masoud blev helt plötsligt ansvarig för sin familjs etablering samtidigt som han precis hade börjat andra året på samhällsprogrammet.
Läs hela texten
Osäkra boendesituationer söndrar barnens skyddsnät

Osäkra boendesituationer söndrar barnens skyddsnät

Osäkra boendesituationer söndrar barnens skyddsnät av boende, skola och fritid. Många av samhällets institutioner och dess arbetssätt och regler skapades för en annan verklighet än den som möter många människor idag. Skillnaden mellan den institutionella organiseringens avsikter och de faktiska levnadsförhållanden som skapas ur den blir extra tydlig för barn med osäkert boende. Med osäkert boende menar vi att en individ eller familj har boendeformer som är kortsiktiga och osäkra. Denna definition innehåller boenden ordnade av socialtjänsten, svartkontrakt, korta andrahandskontrakt, att vara inneboende hos vänner eller släktingar eller att bo i uppenbart olämpliga boenden som härbärgen och dygnsboenden. Vi använder begreppet osäkert boende då hemlöshet, oavsett om den är social eller strukturell, är ett för snävt begrepp för att fånga in de utmaningar barnen och familjerna möter.
Läs hela texten
Friktion mellan  barnens drivkraft och samhällets signaler

Friktion mellan barnens drivkraft och samhällets signaler

Vi har främst jobbat med barn och unga som har migrationserfarenhet och aktörer som möter dem i deras vardag. Ambitionen har varit att tillsammans hitta vägar för att möjliggöra en bättre vardag för barnen, baserad på deras berättelser och upplevelser. Vad händer när de landar i Sverige och ska börja skapa sina liv här? Barnen berättar hur gärna de vill lära sig svenska för att få vänner, skapa sig ett sammanhang och bli en del av det svenska samhället. Samtidigt signalerar det svenska välfärdsystemet att barnen och deras familjer är en belastning.
Läs hela texten
Kära läsare, <br/>Välkommen till ovissheten

Kära läsare, <br/>Välkommen till ovissheten

Ovisshetsrapporter är en samling berättelser och samtidigt en plats för fortsatt berättande. Den är skapad av och för dig som arbetar för oss alla. Du som samspelar, leder, hittar på och rycker ut. Du som drivs av tanken på något mer och något annat. Du som har idéer om hur förändring bör ske. Du är en tjänsteman eller en aktivist eller både och, du är föreningsmedlem eller VD eller något helt annat i en position där du organiserar, driver på, förhandlar och förändrar. Du verkar utanför och inuti system som du ibland kan ta stöd mot och ibland kämpar för att ta dig igenom och runt. Du har upplevt skav och glapp där det som borde hända inte händer. Du har upplevt ovissheten både som en utmanande osäkerhet och som en möjlighet att tänka nytt och bättre.
Läs hela texten
Rektorn  mjuknade  från försvar  till idéer

Rektorn mjuknade från försvar till idéer

Erfarenheten handlar om ovisshet i samtal. Vi är i personalens fikarum på skolan, men det är tomt på personal. Våren är på väg och det töar utanför. Vi väntar på rektorerna och jag är pirrig. Rektorerna har fått en inbjudan till samtal för att berika labbet med deras perspektiv. Exakt vad samtalet ska handla om är osäkert. Någonstans i landskapet om deras syn på deras roll och arbete. Vi har fått känslan av att rektorerna vill försvara sig. Hur för man ett samtal med någon som är i försvar? Var är öppningarna? Varför är skyddsrustningen redan på?
Läs hela texten
Problemen som inte vet några organisationsgränser

Problemen som inte vet några organisationsgränser

Vad kan jag göra som individ i mitt kollektiv och vad kan vi som kollektiv göra i vårt system? Frågan är motorn som driver framväxten av praktiker som orkar vara i och hantera det som är komplext. Framväxten som också kräver att vi på nytt frågar: hur förstår vi förnyelse i sociala system?

Ord som utforskas: Komplexitet, Sociala system, Tankemodeller

Liknelser: Familjer, Kaffekopp, Uppfostran, Orkestrar

Förmågor: Materialisera, Lyssna, Reflektera, Prova

Läs hela texten